ATK:lla tekoälyä

26.06.2025

Tekoäly on kehittynyt muutamassa vuodessa sen, minkä oletettiin kestävän muutaman vuosikymmenen. Tämänhetkisestä tekoälystä puhutaan generatiivisena tekoälynä, joka on luotu mukautumaan ja tietyllä tavalla miellyttämään ihmistä. Nykyistä tekoälyä kutsutaan myös tekoälyagenteiksi, joita valvomaan on esitetty tieteellistä tekoälyä. Näin varmistettaisiin, että tekoälyagentit käyttäytyisivät ja toimisivat sääntöjen mukaisesti. Eli kehittäisimme tarpeeseemme tekoälyn, joka suojelisi meitä ihmisiä tekoälyltä. Kuulostaako loogiselta ja järkevältä? Stephen Hawking vertasi taannoin tekoälyn kehitystä vieraan sivilisaation saapumiseen. Stephen Hawkingin mainitsemat "vieraan" planeetan muukalaiset voidaan siis olettaa jo mahdollisesti olevan jo täällä. Sitten kun saamme kehitettyä yleisen tekoälyn, joka on ihmisen veroinen ja jota ei tarvitse enää ihmisen kouluttamaan sitä. Näin ollaan taas aivan uuden tilanteen edessä.

Miten tekoäly vaikuttaa ihmisiin? Tekoälyn käyttö voi johtaa yksilön kriittisen ajattelun heikkenemiseen. Suurimmassa vaarassa olevat ihmisryhmät ovat nuoret ja lapset, joiden kehittyviin aivoihin tekoälyn käyttö vaikuttaa suurimmin. Esim. Esseen tekeminen tekoälyä käyttäen aivotoiminta voi olla jopa 55 prosenttia vähäisempää kuin omaa ajatustyötä käyttäen. Tekoälyllä tehdyn esseen faktojen ja viittauksien tarkistaminen sekä oikolukeminen jää edelleen ihmiselle. Kykenemmekö tähän tarvittavaan kriittiseen toimintaan, jos lukemisen ja kirjoittamisen tason heikentymistäkin on päivitelty useissa medioissa. Ammatillisessa käytössä taas tarvitaan asian syvää ymmärtämistä ja soveltamiskykyä, jotta tekoälyn tuotoksiin voi luottaa tai muokata tarvittaessa. Onko meillä laajasti kompetenssia tekoälyn käyttöön vai tuleeko tämä vaikuttamaan laajemmin, kuten vaikutuksia talouteemme ja talouden rakenteisiin. Teollinen vallankumous vaikutti eri ryhmään kuin nykyinen teknologiakehitys vaikuttaa ja vaikuttavuus saattaa olla huomattavasti suurempi.

Tekoäly tulee ja vauhdilla. Tämän perässä pysyminen ja asioiden muutoksien ymmärtäminen alkaa olla välillä suurta tuskaa. Miten sukupolvi, joka on etsinyt ATK-luokkia ja saanut tietotekniset opit sieltä, voi pysyä kehityksessä mukana? Ehkä ensiksi pitäisi siirtyä atk:sta IT:hen ja sieltä kömpien ja empien siirtyä tekoälyn ja sitten tekoälyagenttien käyttöön. Ainakin voisi laittaa 55% enemmän "aivot narikkaan", joka tuntuu olevan maksimikapasiteetti (ainakin monena maanantaiaamuna tai perjantai iltapäivänä).

Ottakaa tekoäly haltuun. Se tulee enemmin tai myöhemmin. Muistakaa kuitenkin oma roolinne isäntänä, koska yleistä tekoälyä ei ole vielä.


Janne

KemRak Oy 
040-581 6854
janne.hytinkoski@kemrak.fi
Y-tunnus: 3349243-5 
Luo kotisivut ilmaiseksi!