Koomapotilas
"Suomen muutos jälkisosialismista kohti markkinataloutta etenee nihkeästi. Siitä kertaa talouden joutuminen melkein koomaan. Kasvua on vaikea synnyttää, sillä talouden ja yhteiskunnan rakenteet eivät ole kyenneet seuraamaan jatkuvasti muuttuvaa maailmaa." Näin kirjoittaa Sampsa Saralehto Kauppalehdessä 16.7.
Olemme saaneet surullisesti lukea uusimpien konkurssilukujen määrien kehittymisestä. Alkuvuonna tammi-maalikuussa 2025 Suomessa aloitti 10 965 yritystä, mutta lopetti peräti 21 433. Eli lopettaneita on 10 468 enemmän kuin aloittaneita yrityksiä. Tilanne on järkyttävä erityisesti alle 10 henkilöä työllistävien yksin- ja mikroyritysten näkökulmasta, joita on lopettanut eniten. Lopettamistrendi alkoi jo vuoden 2024 viimeisellä kvartaalilla, jolloin olisi voinut siteerata Matti ja Tepon biisiä "vauhti kiihtyy." Nämä lukemat ovat karuja lukemia ja oireet tulevat vielä jälkijunassa. Jos jotain positiivista on esitetty, niin loppuvuotta kohden konkurssimäärät tulevat kuulemma tasaantumaan. Hei haloo, jos on housuissa, niin vain pesu auttaa.
"Lähe nyt ite kokeileen." Monet yritykset aloittavat pienestä ja uskovat liikevaihdon ja tuloksen kasvavan, vaikka tulo- ja menopuoli ei siltä ainakaan alkuvaiheessa monellakaan näytä. Yrittämisen alkuvaiheessa kannatta todistuksen numerot olla uskonto 10 ja matematiikka 4, että jaksaa henkisesti alkuvaiheen läpi ja uskoo tulevaan ja tilauksien tulemiseen. Usko, toivo ja rakkaus. Uskotaan omaan juttuun, toivotaan tilauksien tulemiseen ja positiiviseen kassavirtaan sekä kai se rakkaudesta lajiin eli yrittämiseen.
Mutta mistä kiikastaa, kun suksi ei mikro- ja Pk-yrityksillä millään luista. Alla MYRY:n toiminnanjohtajan Liisa Hanén ajatuksia:
"Alv-alarajahuojennuksen poistuminen ei mitenkään yksinään aiheuta tätä romahdusta. Etenkin pieniä yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat: alv-korotukset, kotitalous-vähennyksen leikkaus, kohonneet YEL-maksut, epäoikeudenmukainen positiivinen luottorekisteri, heikot rahoitusmahdollisuudet ja heikentynyt ostovoima. Kaikki nämä iskut osuivat yhtä aikaa vuodenvaihteessa etenkin pieniin työvoimavaltaisiin asiantuntija-, kulttuuri- ja palvelualan yrityksiin."
Kun yrittäjä, joka koittaa työllistää itsensä, joutuu lopettamaan toimintansa jää vielä aika tyhjän päälle. Tästä Hanén varoittaa seuraavasti:
"Erityisesti moni yksinyrittäjä luopuu nyt yrityksestään, koska tilanne on käynyt mahdottomaksi. Eivätkä mitkään merkit viittaa siihen, että tilanne kohenisi pian. Tällä on aivan suora hintalappu myös valtion taloudelle, jos aiemmin plusmerkkinen yrittäjä siirtyy nyt miinusmerkkiseksi tuensaajaksi, ja paikalliset palvelut hupenevat samalla",
Miten tästä eteenpäin, koska yrittämisellä sitä Suomea on ennekin rakennettu ja nykyinen järjestelmä perustuu laajaan verokantaan. Nämä tuhannet poistuvat veronmaksajista ja tälläkin hetkellä meillä on pienenevä joukko nettoveronmaksajia. Konkreettia toimia on esitetty ja vaadittu pikaisia toimenpiteitä lopettamiskierteelle. Toimenpidelista on pitkä ja vaikuttavuudet pienyrittämiseen suuret:
Arvonlisäveron alarajan merkittävä nosto
Kotitalousvähennyksen leikkauksien peruminen
YEL-lain uudistaminen niin, että eläkemaksut vastaavat yrittäjän todellisia tuloja
Yrittäjien työttömyys- ja sosiaaliturvan kohentaminen
Yrittäjämyönteinen veropolitiikka, joka huomioi aidosti pienimmät yritykset ja itsensä työllistäjät
Positiivisen luottorekisterin pikainen korjaus
Mikroyritysten kannustavia rahoitusmahdollisuuksia ja TKI-tukea
Nämä jälkijunassa tulevat oireet ovat näkyvissä, ja tästä kirjoitti Onni Kari Iltalehdessä 24.4. seuraavasti "Suomalaisten verovelka on kasvanut reippaasti. Kokonaisverovelka kasvoi noin 240 miljoonaa euroa eli yli kuusi prosenttia. Kokonaisverovelka oli maaliskuun lopussa noin 3,9 miljardia euroa. Sekä yritysten että yksityishenkilöiden verovelka on kasvussa kaikissa verolajeissa. Eniten on kasvanut arvonlisäverovelka."
Mites nämä verovelat sitten kuitataan? Hyvä ja paha kysymys, että kenelle nakki napsahtaa.
Niin, "mene sitten itse yrittämään", taitaa olla monella pienyrittäjällä mielessä näiden asioiden kanssa painiskellessa. Koomatilassa on niin talous- kuin yrittäjätilanne.
Janne