Kauheita lukuja ja syvässä kuopassa?
Rakennusalan markkinatilanteesta aiheutuva ahdinko on ajanut satoja rakennusyhtiöitä konkurssiin ja määrässä päästiin jo lähelle finanssikriisin aikoja. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 aikana 4 220 rakennusalan yritystä lopetti toimintansa ja 780 rakennusalan yritystä haettiin konkurssiin. Vuoteen 2022 verrattuna yli 700 rakennusalan yritystä lopetti vuonna 2023 eli jopa viidenneksen enemmän. Viidennes rakennusalalla lopettaneista yrityksistä on haettu konkurssiin, loput ovat onnistuneet lopettamaan toiminnan hallitusti joutumatta konkurssimenettelyyn. Silti rakennusalalla laitettiin vireille ennätysmäärä konkursseja vuoden 2023 aikana. Samalla konkurssien osuus lopettaneista yrityksistä kasvoi. Suurin osa kaikista lopettaneista yrityksistä onkin mikroyrityksiä ja vain hyvin harva on keskisuuri tai suuri yritys. Jälkimmäisten kohdalla yrityssaneeraus tai konkurssimenettely ovat yleisempiä kuin hallittu yritystoiminnan lopettaminen.
Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan mukaan kesäkuun lopussa korkeakoulutettuja työttömiä oli reilut 50 000 pois lukien lomautetut. Vastaavasti tasan vuotta aiemmin heitä oli yli 43 000. Korkeakoulutettujen työttömyys on siis kasvanut vuodessa yli 15 prosentilla. Korkeakoulutettujen työttömyys on jatkanut kasvua jo pitkän aikaa ja työttömyys uhkaa yhä pahentua.
Rakennusalan pilkahdukset voivat olla meillä vihreä siirtymä, johon on ainakin budjetoitu valtiovarainministeriön mukaan 695 miljoonaa euroa. Sekä länsinaapurimme massiivisemmat panostukset pohjoiseen antavat tarvittavaa tulosta suomalaisille rakennusalan toimijoille.
Pitkäaikaisen alakulon haasteiksi voidaan nostaa, että miten vallitseva nykytilanne vaikuttaa alan houkuttelevuuteen nyt ja tulevaisuudessa sekä miten ulkomaisen työvoiman takaisin saamiseen onnistuu ja miten nopeasti, jos ja kun rakennusala piristyy. Voisi ajatella, että tämän hetkinen rakennusalan alakulon kuoppa tai sen syvyys ei ole suurin ongelma vaan miten sieltä sitten, toivottavasti lähitulevaisuudessa, päästään pois. Tähänkin tarvitaan onnistumisen edellytykset tai sitten niitä aletaan taas kasaamaan, jos kiireessä sitten keretään. Rakentamisen noususyklin kulmakerroin on yleensä aika jyrkkä ja silloin vauhtia riittää.
Loppukesä terveisin
Janne