Koulutustasomme nostaminen
Koulutustasomme nostaminen määrällisesti oli suuren Yliopiston rehtorin viesti, kun häneltä kysyttiin miten voimme kasvattaa tuottavuutta ja vastata osaamisen vajeeseen. Näistä osaajista on kuulemma edelleen krooninen pula ja tuottavuus laahaa vuosikymmenien alhossa. Insinööri voisi lähestyä asiaa, että miten se pelkkä määrän kasvattaminen ratkaisee haasteelliset ongelmat. Jos ongelma on osaajapula eli osaamisen taso, niin eikö silloin pitäisi kasvattaa osaamista eikä pelkästään lukumäärää tiettyjen koulutustasojen valmistujia. Valmistuuko meillä näin enimmissä määrin muodollisesti kouluttautuneita. Muodollisella koulutuksellahan ei ole kuulemma yhteyttä nykymaailmassa suureen rikastumiseen.
Suomen Yliopistoja ei kannata verrata USA:n yliopistoihin, koska niiden maantieteelliset sijoittumisetkin ovat erilaisia USA:n kartalla. Suomihan on osa EU:ta ja tämän Yliopistojen maantieteellisen sijoittumisen mukaisesti vertaaminen olisi Suomelle kylmää kyytiä Yliopistojen sijoittelun kannalta. Jos EU:ssa toimittaisiin Yliopistojen sijoittelussa puhtaalta pöydältä samalla tavalla kuin USA:ssa, niin Suomessa ei olisi kuulemma yhtään Yliopistoa. Näin ammattikorkea-koulut olisivat korkein koulutusasteemme ja lähin Yliopisto saattaisi olla Tukholmassa. No ei muuta kuin Samma på svenska sitten.
Itseopiskelun työkalut ja kanavat ovat lisääntyneet myös osaamisen kasvattamisessa. On erinomaisia YouTube-videoita tai podcasteja erittäin laadullisista tiedon ja osaamisen jakamiseen. Nämä ovat myös kiinnostavia ja tiivisti tehtyjä tiedon lähteitä, joista voi tarvittavat tiedot saada helpommin ja nopeammin kuin luennoilla eli koulussa. Tämä itseopiskelu ja siitä saatava osaaminen ei siis tarvitse ammattikorkeakoulua tai Yliopistoa. Reitit ovat muuttuneen työelämään siirtymisessä ja osaamisen päivittämiseen ei enää välttämättä tarvita luennoitsijaa koulussa.
Työelämä ja työn muodot ovat olleet murroksessa jo jonkin aikaa. Miten tähän sitten Suomen maassa voidaan vastata? Vuosikymmeniä sitten ylioppilas oli kova sana, mutta onko enää samalla tavalla nykypäivänä. Vaade on nykyään eri kuin ennen, mistä tuo ylioppilasstatus on eräs esimerkki. Osaamisen polku lähtee varhaiskasvatuksesta ja alakouluista alkaen. Tämä koko koulutus- ja opiskelupolku tulee olla osaamista tukevaa ja vaade tulee pitää mahdollisimman korkealla.
Tarvitsemme Suomessa lisää osaamista missä muodossa tahansa ja millä tavalla se on hankittu, niin onko sillä enää niin merkitystä? Meillä täällä pienessä Suomen maassa kaikki osaaminen on tarpeen, on se sitten itseopiskeltua tai muulla lailla saatua. Opiskelupolun loppupäässä saavutettavalla muodollisella koulutuksella ei nähdä nykyään yhteyttä suureen rikastumiseen. Mielestäni tärkeämpää pitäisi olla osaamisen lisääminen kuin koulutustasomme määrällinen nostaminen.
-Janne-