Organisaatioparatiisi
Organisaatioparatiisi
Luettuani Pekka Seppäsen kolumnin: "Johtajia on ainakin kahtakymmentä eri lajia | Yle Uutiset 6.9.2022". Pystyin samaistumaan hänen kirjoittamaansa. Tilanne näyttää olevan, että johtajapositioita tuotetaan kuin sieniä sateella ja näille sitten luodaan omat organisaationsa. Asia mistä taannoisen hallituksemme varmaankin muistetaan on "organisaatio-himmelien" luominen, joka ratkaisee kaikki. Näissä taannoisen hallituksen luomissa himmeleissä oli laatikoita enemmänkin kuin pelkästään A, B ja C sekä nuolia meni sinne sun tänne. Sana himmeli voidaan suomentaa saksan kielen sanasta "Himmel" paratiisiksi tai taivaaksi. Organisaatiohimmelissä siis luodaan organisaatiollista taivasta tai paratiisia. Seppälän kolumnissa esitetään kuinka luodaan vaan sisäisiä tarpeita uusille organisaatiolle, jotka eivät ikävä kyllä tepsi tai korjaa itse alkuperäistä ongelmaa.
André Spicer kirjoittaa kirjassaan, kuinka organisaatio ruokkii itseään kasvattamaan turhia organisaatiohimmeleitä, jotka sekoittavat kokonaisuutta tuottaen tehottomuutta. Seppänen kirjoittaa: "Sen sijaan oli paljon kokouksia ja paljon sählinkiä. Johtajat työllistivät koko henkilökuntaa monituisilla hankkeillaan, joihin koko henkilökunta piti ehdottomasti sitouttaa. Kuten oikeassakin työelämässä usein, johtajat eivät johtaneet mitään, mutta koordinoivat muitten tekemisiä sitäkin uutterammin." Tätä Spicer kuivailee paskanjauhantabisnekseksi ja tästä muodostuu omanlaistansa työnkuvaa eli hevosenpaskatyötä.
"Hevonpaskatyön ottaessa vallan ja organisaation ydintehtävien kuollessa vähitellen pois organisaatio alkaa muuttua ontoksi. Sen sijaan, että organisaatio todella tekisi asioita se alkaa keskittyä yhä enemmän ponnistuksiin puhua asioiden tekemisestä. Organisaatio keskittyy tuottamaan spektaakkelia, jossa se esittää tekevänsä jotakin." André Spicer
Aika olisi siirtyä puheista tekoihin ja jättää pelkät organisaatiohimmelit omaan arvoonsa. Suomessa on kyllä osaamista, kunhan onnistumisen edellytyksille annetaan ja rakennetaan mahdollisuus. Tämä kaipaa keskittymistä niin ihmisten kuin asioiden johtamiseen. Ihmiset ovat kuitenkin se arvo, jotka tuottavat sitä tarvittavaa lisäarvoa.
-Janne-