Siis se päivä, joka tuli, oli ja meni!

18.04.2025

Suomi sen kuin parantaa menoaan ja olimme jopa 16. nopein tämän päivämäärän saavuttamiseksi vuonna 2023. Kaikkien maiden vertailussa sijoitusta voisi pitää jopa ihan kiitettävänä. Olemme ihan huippusijoilla, jippii. Tässä tapauksessa joudumme pettymään, koska puhumme ylikulutuspäivän saavuttamisesta. Saavutimme tänä vuonna tämän päivän viikkoa aiemmin kuin vuonna 2024. Parannamme siis suoritustamme asiassa, kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Olemme siis kuluttaneet oikeudenmukaisen osuutemme maailman vuotuisista uusiutuvista luonnonvaroista tänä vuonna päivämäärällä 6.4.2025. Suomessa siis kulutetaan reilussa kolmessa kuukaudessa ne luonnonvarat, joiden tulisi riittää koko vuodeksi. Olemme maana olleet jo vuosien ajan ollut ylikulutustilastojen kyseenalaisessa kärkijoukossa ja varmaankin ansaitusti.

Keskeinen syy WWF:n suojelun neuvonantajan Jussi Nikulan mukaan Suomen korkeaan sijoitukseen on sekä pinta-alaltaan että väestömäärältään suhteellisen pienen maamme tapa käyttää luonnonvaroja. Se näkyy myös luonnonvarojen käytöstä saatavassa taloudellisessa hyödyssä. Sillä luonnonvaramäärällä, jolla Ruotsissa tuotetaan kaksi euroa, tuotetaan Suomessa vain yksi euro. Luonnonvarojen ylikulutus ja luontohaittojen aiheuttaminen on yksinkertaisesti liian halpaa, usein jopa täysin ilmaista. Sen sijaan, että haitoista joutuisi maksamaan, niiden aiheuttaminen on edelleen taloudellisesti kannattavaa.

Varmaankin tähän kannattaa nostaa esille Kiina, koska miellämme heidät suuremmaksi paheeksi asialle kuin Suomi. Kiinassa ylikulutuspäivä on kesäkuussa ja näin ollen he kuluttavat noin kuudessa kuukaudessa ne uusiutuvista luonnonvaroista, joiden tulisi riittää heille koko vuodeksi. Eli täällä me kulutamme puolet nopeammin kuin kiinalaiset. Vaikka ei Kiina mikään mallioppilas ole asiassa, niin sijoitumme mallioppilaskategoriavertailussa Kiinaa huonommin. Pistää miettimään ja laittamaan asioita eri mittasuhteisiin. Eri mailla on vuotuisten uusiutuvien luonnonvarojen käyttämisen hillitsemiseksi paljon tekemistä, mutta Suomella eritoten ja paljon.

Miten saisimme huononnettua sijoitustamme ylikulutustilastojen kyseenalaisessa kärkijoukossa? Tässä asiassa huonompi sijoitus on vaan yksinkertaisesti parempi. Tähän voitte Te lukijat voitte vaikuttaa omalta osaltanne, toiminnallanne ja ajattelutavallanne.

"Olemme luoneet nykyisen maailman toiminnallamme, joten emme voi muuttaa sitä ilman, että muutamme toimintatapaamme." Mukaillen Albert Einsteinia

Ei muuta kuin kohti huonompaa sijoitusta, kehottaa kirjoittaja.

KemRak Oy 
040-581 6854
janne.hytinkoski@kemrak.fi
Y-tunnus: 3349243-5 
Luo kotisivut ilmaiseksi!