Tasaisempi sukupuolijakauma rakennusalan osaamisen pelastaja?

27.10.2023

Matemaattis-luonnontieteellisten aineiden osaamisen lasku näkyy rakennusalan yrityksissäkin niin, ettei enää osata peruslaskutoimituksia eikä asioiden syy-seuraussuhteita ymmärretä yhtä hyvin kuin ennen. Peruslaskutoimitusten pitää olla kunnossa, jotta voi oppia potensseja, neliöjuuria, kirjainlaskentaa ja ymmärtää yksikkömuunnoksia ja niiden merkityksiä. Matematiikka vaatii sinnikkyyttä, toistoja ja rutiinia, jotta työntekijät pystyy myöhemmin analysoimaan ja pilkkomaan ongelman pieniin osiin ja ratkaisemaan sen oikeassa järjestyksessä. Edetä prosessin mukaisesti tehden monia samanaikaisia työtehtäviä.

Tutkimuksien ja asiantuntijoiden mukaan matematiikan ja luonnontieteiden osaamisessa on havaittavissa selkeä etu naisten eduksi (Pisa -tulokset). Kansainvälisesti Suomen tuloksien suunta on haitta rakennusalallekin, koska toimimme nykyään enemmissä määrin globaalissa markkinaympäristössä. Tämä paremman matemaattisten taitojen omaavan ryhmän edustus rakennusalalla on edelleenkin liian pieni, koska naiset eivät ole hakeutuneet teknisille aloille eikä näin rakennusalalle niin usein kuin miehet. Erään arvion mukaan rakennusalan tutkinnon suorittaneista runsaat kymmenen prosenttia on naisia, mutta alan työntekijöistä osuus on huomattavasti tätä pienempi

Osaavasta työvoimasta on edelleenkin pulaa etenkin tulevaisuudessa. Rakennusalan osaamisen nostamiseksi sukupuolijakauman tulisi saada nykyistä tasaisemmaksi. Rakennusalan ollessa tekninen ala, jossa edetään sekä "kahlataan" loogisesti ja järjestelmällisesti prosessien, määräyksien, säädöksien jne. läpi kohti asetettuja tavoitteita tarvittaen analysointia, lukemisen ymmärtämistä ja matemaattisia kykyjä.

Tarvitsemme tasaisempaa sukupuolijakaumaa osaamisen kehityksen suunnan muuttamiseksi, jotta kilpailukykymme Suomen osaamistasolla riittäisi tulevaisuudessa kansalliseen markkinaan. Epätasainen sukupuolijakauman vuoksi rakennusala menettää monen matemaattis- ja luonnontieteellisesti lahjakaan naisen potentiaalin osallistua korkean tuottavuuden työhön ja näin myös innovoinnit jää hyödyntämättä. Tuottavuuden ja osaamisen tason parempaa kehitystä tarvitsemme kipeästi myös rakennusalalla.

Naisten määrä rakennusalalla on kasvanut vuosien saatossa hitaasti, valitettavasti ehkä liian hitaasti.

- Janne - 

KemRak Oy 
040-581 6854
janne.hytinkoski@kemrak.fi
Y-tunnus: 3349243-5 
Luo kotisivut ilmaiseksi!