Tehdäänkö me oikein?

17.01.2025


Tuntuuko, että joudut suorittamaan pääosan työajastasi ja aivot tuntuvat olevan jatkuvasti sumussa? Kotiin päästyäsi olet kuin kaiken antaneesi ja tuntuu, että ydintehtäväsi eivät ole juuri lainkaan edenneet. Etenkin, jos työskentelet, missä joutuu käyttämään pientä pääkoppaasi ja vaatii jatkuvaa ajatustyötä. Aivoasiantuntijan Mona Moisalan mukaan et ole yksin, koska suomalaisilla työpaikoilla tehdään hänen mukaan jatkuvasti väärin. Hänen julkaiseman kirjan otsikko puhukoon puolestaan: Tyhmä työelämä - miten pelastaa ajatustyöläisen aivot?

Moisalan mukaan työelämämme on ainakin kolmella eri tavalla erityisen tyhmää:

- Ihmiset tekevät työtään tehottomasti. Sekava työympäristö saa ajatustyöläiset haaskaamaan ison osan työajastaan toimintaan, joka ei edistä ydintehtävää millään tavalla.

- Työelämän uuvuttavuus, joka aiheutuu kovasta työtahdista toimimattomassa työkulttuurissa. Tämä synnyttää uupuneita yksilöitä ja yksiköitä.

- Kaikki yksilöt survotaan samaan hyvin ahtaaseen muottiin ja näin ei osata hyödyntää yksilöiden vahvuuksia.

Jos ylläolevat asiat ovat työpaikassa paikkaansa pitäviä, niin näiden vaikutus työnantajalle ja yhteiskunnalle tulee kalliiksi.

Tekoälytyökalujen käyttö voisi säästää ajatustyöläisten työtunneista jopa 5,4 tuntia viikossa, jos käytämme Euroopan keskiarvoa BCG:n kyselytutkimuksen tuloksia. Vaikka käytettäisiin saman kyselytutkimuksen suomalaisten arviota 2,6 tunnin säästöä, niin saisimme paljon aikaa ajatustyötä tekeville aivojen palautumiseen. Aivot eivät toimi tasaisen tehokkaasti koko työpäivän ajan. Niiden vireystila vaihtelee noin 90 minuutin sykleissä, jolloin keskittymisen jälkeen tarvitaan jonkinlaista palautumista.

Miltä tuntuisi jos sinulle mahdollisuus käyttää päivässä noin tunti palautumiseen vaikka liikkumiseen tai nauramiseen tai no mihin vain palautumiseen. Tekoälytyökalut voisivat suoda tämän meille, kunhan se säästetty aika jää työntekijöiden käyttöön.

Kaiken lisäksi, jos työpäivän aikana ei palautumista huomioida, työn laatu kärsii, ja työpäivä muuttuu helposti tehottomaksi ja näin vaikuttaa suoraan tuottavuuteen.

Suomessa toivotaan tuottavuusloikkaa. Tuottavuusloikkaa siis tekoälytyökalujen käyttämisellä ja sen suomalla palautumisajan lisäyksellä. Työympäristöön ja yksilöiden samaan muottiin survomiseen ei taida edes tekoälytyökalukaan pelkästään auttaa.

Toivottavasti ajatustyöläiset eivät joudu kuulemaan sumutorvia karikoiden tai esteiden vuoksi.

Janne

KemRak Oy 
040-581 6854
janne.hytinkoski@kemrak.fi
Y-tunnus: 3349243-5 
Luo kotisivut ilmaiseksi!